نانها و آشهای کردستان، خوراکیهای سالم، مقوی و خوشمزه
استان کردستان، با چشماندازهای بینظیر، دامنههای سرسبز و قلههای سر به فلککشیدهاش مشهور است؛ نانها و آشهای کردستان، به اندازه زیبایی این دیدنیها، خوشمزه است!
نانها و آشهای کردستان به خاطر استفاده از انواع مواد اولیه طبیعی، طعمهایی خاص و فراموشنشدنی دارد و تا مدتها خاطره خوراکیهای لذیذ آن زیر زبان گردشگران باقی میماند. در این جا برخی نانها و آشهای کردستان معرفی میشود:
نانهای محلی کردستان
در هر منطقه از کردستان، نانهایی با دستور پخت و مواد اولیهای خاص، پخت میشود. برخی از این نانها عبارتند از:
نان برساق
این نان به جز کردستان، در استانهای ایلام، لرستان و کرمانشاه نیز طرفداران بسیار دارد. به خاطر آن که در تولید خمیر این نان، از شیر استفاده میشود، بسیار لذیذ و مقوی است. پس از مخلوط کردن مواد اولیه خمیر برساق، آن را در مکانی گرم قرار میدهند تا ور بیاید، سپس آن را در اندازههای دلخواه، معمولا به شکل دایرههای کوچک، درون روغن سرخ میکنند. در ماه رمضان، این نان مقوی سر سفرههای افطار جایگاه خاصی دارد.
نان برساق، از نانهای سنتی کردستان
شلکینه
این نان سنتی یکی از سوغاتیهای کردستان هم محسوب میشود. شلکینه را روی ساج میپزند. ساج وسیلهای مانند ماهیتابه است که روی شعله قرار داده میشود و خمیر روی آن چسبانده میشود. برای درست کردن شلکینه از زرده تخممرغ، شیره خرما یا انگور، شیر، زعفران و روغن استفاده میکنند. شلکینه معمولا برای مهمانیها استفاده میشود.
نان کلانه
این نان با خمیری نازک، لطیف و یکدست تهیه میشود. در نگاه اول، برای کسی که با نانهای سنتی ایران آشنایی ندارند، کلانه ممکن است شبیه پیتزا باشد، زیرا هنگام پخت نیمی از خمیر آن را با سبزیجات میپوشانند و نیمه دیگر را روی آن بر میگردانند. سپس روی ساج قرار میدهند تا پف کند و بپزد.
آشهای محلی کردستان
کردستان به آشهای خوشمزه خود هم معروف است. معمولا نانها و آشهای کردستان با هم صرف میشود. در این جا برخی از آشهای پرطرفدار این منطقه معرفی میشود:
آش گزنه
شاید معروفترین آش کردستان، آش گزنه باشد. برای تهیه این آش خوشمزه ابتدا جو و گندم را در دوغ میپزند و با افزودن گیاهانی همچون پونه، کاکوتی و گزنه، آن را معطر میکنند.
آش گزنه از غداهای کردستان
آش دوغهوا
این آش همان طور که از نامش پیداست، شبیه آش دوغ است. نکته جالب درباره این آش این است که برای خوشمزهتر شدن آن، در آن کوفته ریزه میریزند. بلغور، برنج، نخود و سبزی خشک از مواد اولیه مورد استفاده در این آش است.
آش پرپوله
ماده اصلی پخت این آش، عدس است، به همین خاطر با دارا بودن ویتامینها آ، ای و سی، سیستم ایمنی را تقویت و بیماریها را دور میکند. در پخت این آش از رشته آشی هم استفاده میشود.
آش برویشین تورش
این نوع آش را هم به عنوان پیشغذا و هم به عنوان غذای اصلی سرو میکنند. در این آش زردآلو، لپه، سرکه، پیاز، روغن و بلغور استفاده میشود. برای خوشمزهتر شدن غذا، گاهی به آن پوره زردآلو اضافه میکنند.
آش هالاو
این آش از جمله غذاهای محلی سنندج است و در پاییز و زمستان پخته میشود. برای پخت این غذای سنتی کردستان، ترکیبی از گوشت، برنج، نخود، ماهیچه، پیاز، چغندر، برگ چغندر، آبغوره و زعفران به کار میرود. بعد از پخت آش هالاو، مواد آن را با نخود کوبیده و بادمجان میل میکنند.
آش هالاو، غذای سنتی کردستان که در سنندج طرفداران فراوانی دارد
آش سهنگهسیر
در زمستانهای سرد، این آش به عنوان یکی از غذاهای مقوی و مغذی، در کردستان بسیار پرطرفدار است. عدس، گوشت مرغ، پیاز، فلفل و زردچوبه مواد لازم برای پخت این آش است. هنگامی که عدس و مرغ سهنگهسیر پخته شد، به آن برنج اضافه میکنند و با کشک ساییدهشده، سرو میکنند.
آش عدس بلغور
اگر درباره آشهای محبوب کردستان سوال کنید، آش عدس بلغور به عنوان یکی از پرطرفدارترین آشها مطرح خواهد شد. در این آش سیبزمینی، عدس، بلغور و گندم استفاده و در هنگام میل کردن، با آبلیموی تازه طعمدار میشود. نعناع داغ نیز برای تزئین آش مورد استفاده قرار میگیرد.
آش شهلهمین
شهلهمین از جمله آشهای لذیذ محلی کردستان است و در زمستان و پاییز، خصوصا روزهای بارانی، میل میشود. در این آش هم گوشت، عدس، گردو، روغن، پیاز و نخود به کار میرود.